2011-09-09

I Kerja 4 Hari, I Dapat Rm1K You.

Kali ni punya entry panjang, serius.. Jgn la sekerul+refresh byk byk lg ye. Eh! hahaha.

Percaya ataupun tidak, aku akhirnya mempunyai pengalaman bekerja pada usia 20 tahun. Kebabomm! Tahniah berr! Mak banggaaaaaaaaaaaaaa.

Percaya ataupun tidak, aku bekerja selama 4 HARI je dalam masa cuti 4 BULAN ni. Kebabomm! Tahniah berrr! Tapi kali ni mak tak bangga. Haha..

Tp okey la, sekurang-kurangnya aku bekerja. Dari melopong lobang dong je kat rumah ni kan. Pastu kembang kempis kembang kempis je hidung ni nak minta duit belanja kat mak. Nasib baik anak bongsu. Eh! Jeles akak akak. Hahaha..

Kerja apa je 4hari dpt Rm1k? Yang pasti ini bukan MLM ataupun kerja pada waktu MALAM. Eh? Jangan nak gaying bebeno dalam alam maya ni zuberrrr. Haha.. Kerja yg dimaksudkan adalah ;

Assalamualikum… Assalamualaikum..” (tebalkan muka)

Pakcik, Kami dari syarikat BLABLA mahu buat survey seketika boleh?” (maniskan mulut)

Boleh ye pakcik? Kejab je. Apa-apa pun thanks pakcik kerana sudi beri kerjasama” (kembangkan hidung) HAHA

Ok? Faham tak apa kerja aku? Sebagai seorg interviewer. Gittewww!

Kalau ikutkan, aku tak suka pun buat kerja melibatkan ‘face to face communication’ ni sebab lain org lain ragam kan. Kalau korang tgk promoter-promoter tu pun dah cukup la. Kadang-kadang ada yg kena maki balik dengan customer kan? Entah-entah, korang pom mmg suka memaki org yg kerja mcm ni ye? Haish.. 

Tp, Alhamdulillah.. Masa aku buat survey dari rumah ke rumah ni, kesemua responden aku baik-baik belaka. Sekor pun tak pernah maki aku malah serta-merta ingin memberikan kerjasama. Siap pelawa masuk rumah hidangkan air lg tuh. (yeke? Phuiii! Hahaha..)

Eh tapi betul la, ada juga responden yg baik. Beri kerjasama. Syukur.. Senang aku mengisi form.

first gaji, terus keluakan RM200. Lepas tu kena pau oleh akak-akak. amboi!


Apa-apa pun, terima kasih kepada seisi keluarga bakal bapak mertua tak jadi sebab offer aku kerja ni, selain menyediakan transport dan makan minum.  Serius sayang anak majikan. Eh? Haha..



pizza hasil titik peluh, menggeletar aku nak belanja akak-akak kesygn ni weh. hahaha

Rasa berbaloi bila gaji masuk weh.  Selain tu, aku rasa sifat keramahan dlm diri aku ni pun semakin meningkat ok. Habislah tino-tino kat luar sana tu habis aku tegur nnt. Haha.. (aku kat dunia nyata, mmg pendiam orgnya. Tolong percaya!)

Psstt! Korang sanggup tak buat kerja ni? Kalau mula-mula mesti korang rasa tak nak kan. Tapi korang kena fikir, communication skill sgt penting masa kita kerja. 

Cewah! Berilmiah sungguh entry kura kali ni. huahuaa 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Comments
87 Comments

87 kata-kata dari anda:

rerehalim said...

Ape lagi, yg 800 tu ce sedekah kat sini sikit. Dapat dominos sekotak due jadilah.

Wadi AR said...

kannn. lu dah dapat duit buat buat lupe nak bg kat AKAK lu ni pulakk

SuzaDin said...

ecece pendiam gitu hehehe ... cm best jer keje nie ...

akak2 yang ganas lagi menakotkan ... sabo jelah

sleeping_maniac90 said...

hahaha..
aik?? xnk blnja has ke???
nk jugak kot.. lalalalala

mizzkechique said...

masyukkkkkkkk.... bak singgit..

ღ p!nk veLvet ღ said...

best gaq bile dah dpt gaji? org pon mase fes gaji terus banje family, amek berkat lah kononyer, ahaks~~

tp slalunyer kalau ade org bg salam kat depan umah, confirm suh adek ckp "sory encik, ayah tade kat umah, sy taley bukak pintu"

hahaha! lg kejam :P

Sarah Mohd Saleh said...

eceh..mak banggggo makkkkk.Betul la communication skill sgt penting.Kalau bijak atas kertas kalau xte skill yg nih xgune jugak.Skrg nih org yg xte anugerah pape dlm akademik pon dah oleh dpt kerja bgus,disbkan skill yg die hado.Oleh itu pelbagaikan skill anda.aummmen en.kure2!

Allya Syahirah Riff said...

belanja ler aku sekali :)

meaw said...

sangat berilmiah,hahahaha! first gaji belanja aku sekali naaaa,haha!

ezzaty said...

hahahaha..ape lagi belanje r!! wink.wink2 :D

kura said...

@rere.
amboi. tak boley wooo haha

kura said...

@wadi.
dan dan jadi AKAK? hahaha

kura said...

@suzadin.
betul pendiam! haha..

haa sabau jelaaa.

Billa.Bel said...

caya lah =D

kura said...

@slepingmaniac.
tak boleh jugak. kedekot ni hahaha

kura said...

@mizz.
singgit je? minta la lg. amboi haha

kura said...

@pinkvelvet.
berkat la sgt kn. hahaha.

haha. kejam. tp klu sy kena mcm tu, sy ckp "TERIMA KASIH" kuat kuat haha

kura said...

@sarah.
amboi. komen terpanjang ni! haha..

haa betul. skill tu penting. igt lg masa sy kat matrik, kena present 2x sbb tak pandai present. haish!

kura said...

@allya.
tak boleh la. kedekot niiiiiiiii hahaha

kura said...

@meaw.
kan kan berilmiah kan? haha. tp tak boleh belanja. haha

kura said...

@ezzaty.
tak boleh. sy sgt kedekot. hahaha

farah izwani said...

kerja promoter ni kena yakin diri dan kena sabar tahan maki orang kan?
kekeke
aku tak sanggop.
abah aku sendiri tak bagi.

rerehalim said...

*kudukuk kudukuk kuduk eeeeekkk*

Patut tuka kura2 tu jadi k.u.d.a

sYafIk-wAy said...

betul kata kaw , komunikasi penting . nanti kalau dah ad kerja tetap senang .. takde lah asyik diam membisu jekk . huhu

kura said...

@farah.
haa taw xpe. tp itu promoter, sy interviewer je. lain wo. hahah.

kura said...

@rere.
kedekot utk masa depan. xpe kan? hahaha

kura said...

@syafik.
haa tahu tak apa. fuh!

aimie amalina said...

pehhhhhhh
masyuuuuukkkk ahhh!
meh mai sikit..kiki
bguih la..membe penah wat gak tu utk kementerian ape ntah
siap bole gi jenjalan lagi
huuuu
tahniah2! =]

- abdul hadi abdul muti - said...

macam ne nak keje? macam berbaloi je

Nur Saina (AntooUngu) said...

amboi byk duit. meh blanje antooungu. hehe..

Zul Fattah said...

wahh..dah dapat gaji.. blanja r aku wei.. aku dah kering ni

puteh Nazumie said...

amboi dah maken meriah konyer belog...kalah akak u....hahahaha..xper2..i follow nek vespa..memang lambat cket bab2 update belog nie....kura2 nek motor dah skunk nie..huhuhu

miratun madihah said...

belanja lah kita sekali,kita teringin nak makan pizza ,sobsob

Amna.Qadeeja said...

hehe gua mmg tak suka berhadapan dgn org ramai ni.. skill communication mmg failed wakaka

waah, best dpt merasa gaji. share ler sikit ;D

aiEz said...

pengalaman tu bro,best klu kerja mngadap dgn org2 ni...dapat perbaiki cara kita komunikasi ddgn org,xde lah rasa kelam jer nak berckap dgn org sbb keyakinan diri tu kurang..heh..:)

i'm ezza haniza said...

untunggglaaaaaaaaaa uu

Ariena Hisham said...

Fehh, best gilaaaaaaa :D

haslinda said...

nak pizza jugak... hehe...

ehem2. comel la doodle kt atas tu. hehe :)

Sunah Sakura said...

tahniahhhhhhhhhhhhhhh....belanja akak pulak!

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

heeee. kura!!

Mya said...

baby bangga dengan ucuk! hahaha (tribute to antubonceng) =p

btw, gamba pizza tu cantik! =D

.m a c h y. said...

na domino's jgak la! :D

Liyana Zahim said...

Sy tidak pnh bkerja seumur idop.. Hanya menulis dan mnulis sejak baby lg.. Wakakaka.. Oh seb bek tidak mnyukai piza maka tdkla mgeletar.. Muahahah~

ciEk NiENa said...

perghh, 4 hari keja dpt rm1k..... saya pom maw keja gak la.. hehehhe

fadh leyanie said...

sedekah sini sikit wei ..
betul tu,communication skill tu mmg penting..bukan waktu kerja je..waktu bila2 pn penting*waktu nak beli barang (aktiviti tawar menawar)

kura said...

@aimie.
heheh. seronok kan dpt jenjalan? hahah

kura said...

@abdulhadi.
mmg berbaloi. keje jd interviewer la. haa

kura said...

@nursaina.
tak boleh. kedekot ni. hahaha

kura said...

@zulfattah.
hahah. dah habis dah pun oi haha

kura said...

@puteh.
Elleh. mana da kak. kak lg lajuuu hahah

kura said...

@miratun.
kedekot la. hahaha

kura said...

@amna.
sy pun failed, tp asah la sampai tak failed. hahah.

kura said...

@aiez.
haah. pengalaman kat. alhamdulillah berjaya harungi nya. hehah

kura said...

@ezza.
...........................

kura said...

@ariena.
best juga lerr haha

kura said...

@haslinda.
comel mcm org yg buat ye? amboi! haha

kura said...

@sunahsakura.
heheh. jom kak! haha

kura said...

@tim.
hooooooo!

kura said...

@mya.
ye baby ye. haha.

pakai potosop je!

kura said...

@machy.
bayar laaa haha

kura said...

@liyana.
yela. akak novel pun dah berjelerr ye. fuh.

kura said...

@ciek.
part time je. hahah

kura said...

@fadh.
tak boleh. kedekot ok. hahaha.

tawae menawar? -,,-

Amirrah Zawani said...

ada keje kosong lagi tak??
byk lagi balance tu.. nak domino jugakkkk :D

ekin alias said...

ok same with me..PENDIAM..tak yakin ley wat keje ni HAHA

ina said...

klau i, 40 juta kali pikir nak ke tak kje cm nie.. hakhakhakhak

Finaz Jaafar said...

weyh aku nak gak keje cenggini ! seyes aku tak kisah kena jumpa2 n cakap ngan orang ni weyh

kura said...

@amirrah.
tak ada tak ada. no way. eh hahaha

kura said...

@ekin.
haha. spesis ler! HAHA

kura said...

@ina.
alaa. duit tu.. pengalaman woo! haha

kura said...

@finaz.
haha. jom! keje dgn bakal pak mentua tak jadi! heheh

Fyza Lovato said...

oke aku tetiba rasa nak beramah dengan kau. phewww1 hahahaha

tomatokering :) said...

gua penganggur sekarang ni . ade kosong bhai ? hahaha

kura said...

@fyza.
jgn rasa nak tetiba sgt ye! haha

kura said...

@tomato.
tak ada. ni parttime je bulan 7 hari tu. hahah

ciknanard said...

TOLONG ! simpankan duit gaji kau tu untok blanja aku makan , wayang && bowling ! haha tahu?

.diannorhayati. said...

whoaa.. nk pizza jugak la. teeehee :D thanks visit blog :)

hana sudradjat said...

kalau nak jawab survey tu ok je,kalau nak promote barang yang kita tak berminat tu lah yang malas sikit nak layan :)

survey no problem je.

taknak interview saya kah? HAHA

kura said...

@nanad.
wayang tak boleh. bowling boleh! ok? hahaha

kura said...

@dian.
welcomenyaaaaa. heha

kura said...

@hana.
haah. servey ok lg kan.

haa dah tak keje dah, skrg kat u dah! haha

miszfazierra said...

wahh byk duet dea . mai lah belanja kite . eheee :D

balecan said...

Pergghh..betoi ka hg ni berr?..sejak bila hg pandai tegoq2 org ni..wakaka..tapi aku sangat tak puas hati dgn hg sebab 4hari kerja dpat 1k.aku yg kerja pump tender sebulan kat petronas smpai hitam2 pun dapat 500 je u. Tu pun gaji aku kena potong sebab short....Fuk gila

balecan said...

Fukkkk...aku pump tender siang malam Pagi petang 5rat ja u.....

kura said...

@bale.
betul la woi. haha.
haa mmg untung aku la, rezeki. padahal keje senang je. haha

ieza.mazlan said...

wahhh , belanje kitewww plak . hahahaah

Aimifiqa said...

untunglaaaa~ siap mkn pizza lg tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...