2011-09-17

Perasaan Ingin Bekulit Cerah!

Sentap aku baca sms ni, fahamkan ok? Ini pencetus kepada entry ini. Oh, sila abaikan nama ijat kat situ. Eh! hahaha

Masa aku kecil-kecil dahulu kala, aku comel. Eh! Silap intro. Mula balik..

Masa aku kecil-kecil dahulu kala, aku seorang budak yg nakal lg hyper aktip. Contohnya aku selalu dok main kejar-kejar, main nyorok-nyorok, main tembak-tembak, main cikgu-cikgu, main kawen-kawen-kawen-kawen, eh mcm-mcm lg la. *4 kali perkataan kawen tu. highlight sikit! HAHAHA

Senang cite, hampir separuh aktiviti aku masa kacik melibatkan berjemur tongah panas la.

Sampai ada satu detik ni, kakak aku tanya-

 "ko ni kenapa hetam bebeno berr?"

Esh.. Masa kecik aku bodoh kan, pastu aku jwb la-

"aku ni hetam semula jadi kak, bukan aku yg nak." Hahaha.

Lepas tu, mungkin lama mungkin aku besar. Baru aku tahu kulit gelap ni terjadi sbb aku selalu berjemur. Mmg lombab tumbesan aku kan. hahaha. Setelah aku sedar aku ni dah hitam, aku mulai la cari alternatif.

Jgn terkejut first pencuci muka yg aku pakai adalah Fair&Lovely! huahua.. Pengaruh kakak-kakak aku la kan. Diorang dok pakai, aku pun join la sekaki. Tapi? tak pun aku putih putih jugak. Adeh. Mencik.

Bila dah masuk hostel form 4, barulah aku reti beli pencuci muka lelaki. Aku pakai nivea whitening rasanya. Nak muka putih kan? kahkah. Pastu nk tahu apa jadi? bukannya puteh, jerawat batu 1 muka. Eyyekk. geli aku. haha..

Skrg? Humm.. Aku masih obses nk bermuka putih kot. Teringin nak ada muka jambu-jambu mcm mamat kepop tu. hahaha.

Ok. Tak lawak pun.. Skrg ni aku mmg pakai pencuci muka kream apa semua ada tag "whitening". Sajew sedapkan hati. Tapi haritu masa balik kg, mak aku puji jugak lah ckp aku dah cerah sikit. hahaha..

Photobucket
Ini kolesksi pemutih aku masa kini. Sempat kot sebelum kawen bini yg 4 aku memiliki kulit putih bak tepung gomak ni. hahaha

ps://kbai. Doakan aku dapat gelpren yg tastenya hetam-hetam manis bak buah manggis ye. Sebab aku tahu aku tak akan cerah punya. Eh! huahuaa

*Lagi satu! Kura dah ada sotbox ok. Cee tgk chat yg mula-mula? Ada ke diorg gaduh sbb aku. kahkah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Comments
150 Comments

150 kata-kata dari anda:

Yanyan said...

hahaha takpe takpe, macho what lelaki berkulit gelap. cecehh :P

ღ p!nk veLvet ღ said...

x suke laki puteh, ilang kemachoan diri, hahaha~~

Sara Ali said...

weiiii xpyh la ko nk lumur satu bdn ngn losyen tu...
jdi jambu terus bru thu...

gelpren erk?
Aminnnnnn.....

Asyila Zainuddin said...

pakai la nano white weyh.. hahaha.. aku pakai yg tu..

Anisa Hang Tuah said...

kulit saya golap

nick dot anis said...

hahhahaha kelakar la entry u..macam adik i yang bongsu je haha

Paradise Gal said...

ade ler la tu nnt

~ WafleCoKLAt ~ said...

guna vaseline n lux yer..

Shafiqa's said...

:).... kalau nak putih pakai pencuci muka kulit durian.. ok ? ;)
nanti habis semua dia sental..

p/s:

antara warna putih and hitam, warna hitam ni dominan.. jadi kalau kahwin dengan orang kulit hitam.. anak-anak anak akan dapat kulit hitam...

Nalisa Syahira said...

takpe lah hitam pun , hitam tu menawan oo . HAHA .

EYQASARA said...

waaa... mmg terbaik laa.. :)

ekin alias said...

hahaha den takdo pakai mende2 ni~

rerehalim said...

kura2 bukan warna hijau ke? *konpius jap*

KaK LimAh Si SupiR said...

ahahha..dh kate semula jadi hetam..mane nk putih dahhh..ahak3 :P

Deeba Debab said...

bak kata mak saya. hitam itu lah menawan. hihi

iQa~ said...

arghhhhhhhhhhhhhhh...

kulit iqa bukan itam, tan..*saje nk sedapkan hati... T__________T

saidatul syahirah bt mohd ya'acob said...

phone sama ah bro !
HAHA
ok nak comment tuh je
kbai ! :)

miratun madihah said...

perghhh macam abang aku pulak suka nivea for men tu. kekeke.

perghhhh lu cuba pakai lulur kejadah tu weyh, ala mustika ratu tu ke puteri binari ke,boleh buang sel mati. Kehkeh.

perghhh ada shout box tu,boleh wa melalak-melalak kat sini :D

perghhh okay bye! :D

Miz Novexx said...

takpe kulit tak putih pun asal hati putih suci...kan kan ;)

kura said...

@yanyan.
macho? Ehehe. sedapkan hati i letu! haha

kura said...

@pink.
lagi sorang sedapkan hati letu. hahah

kura said...

@sara.
mmg nk jambu mcm mamat kepop tu kak? haha..

amin :#

kura said...

@asyila.
nano white tu mahal ke murah? bajet bawah rm10 je. hahaha

kura said...

@anis.
yeye jeeeeeeee -,,-

kura said...

@nick.
oh yeke? haha. geng!

kura said...

@paradise.
moga mogaaaaaaaa!

kura said...

@wafle.
heheh. kata nk puteh! haha

kura said...

@shafiqa.
amboi, perli! haha

oh yeke? hitam jugaa..

kura said...

@nalisa.
menawan? lg sorg sedapkan hati gua. hahaha

kura said...

@eyqa.
apa yg terbaik? -00-

kura said...

@ekin.
natural beauty letu. hahah

kura said...

@rere.
ni version manusia lah! haha

kura said...

@kaklimah.
itu masa kecik2 woo. haaa

kura said...

@deeba.
oh eh? syg mak la cenggini. haha

kura said...

@iqa.
haha. sama samalah sedapkan hati ye!

kura said...

@saidatul.
heh. okeyla. jnji komen ye. haha

kura said...

@miratun.
haha. geng!

eh. amboi.. sampai nk pakai mustika. baik pakai jamu makdara? Eheh! hahaha

kura said...

@miz.
haaa betul! lagi 1, iklas. ceh! hahaha

AslamTaslim said...

WHAHAHA.. heh, rileks bro.. awek aku cakap, laki ni kalau putih2 sangat xmacho, jambu sangat nnti macam pompuan.. true dyeorang minat korea, but then again kalau pakwe lagi lawa dari awek, tercabar beb, sape yang nak, heh..

wanie said...

takyah nak highlight sgt laa kawen-kawen-kawen-kawen tuh. bahahaaa.

semoga cepat cerah sebelum isteri yang pertama. ngenggg >____<

miszfazierra said...

wahh biler dah cerah , sy nk isi borang meminang boleh ? hahaha :D

unieMARKS :) said...

hitam kulit takpa kan. hitam hati jangan laa

meaw said...

aku suka laki hat jaga muka dia!sat.....koleksi ko tu kan kura mengalahkan aku,aku pon tak macam tu,aku ada cleanser dengan foudation je..

aimie amalina said...

kikikiki
alololo
comei nye...pakai jename ape tadi? nivea?
fair n luvly?
hihihi..okeh...jom ikot akak cube garnier..kot jadi cam fahrin..hehehe..
hitam maneh not bad meh..kite pon suke yg hitam maneh..hihihi.
ye2...semoga2..akak doakan..hihihi =]

Nadzirah K. said...

x kisah la hitam ke putih ke...
yang pnting hati tu baik...hehehe

fareha kamal said...

wuuuuuu~
kita ni senasib la . sedih sedih sedih . takde can nak putih2 ni ha . haha

aku nabihahaha:) said...

taste aku lali hitam, laki putih srius aku xpndg, bersyukur la wei kulit gelap. serius putih tak cool.....haha

senyumSOYA said...

macho ~
hik3..

ezzaty said...

HAHAHAHA..itam itu menawan :D

Umie Artoqiemie said...

kau pakai losyen?.. aku lagi x pakai.. kau suka mekap tak?.. boleh bagi tips mekap?..

budakijaupendek said...

entah la.
saya tak percaya krim pencerah ni.
sb tak pernah menjadi. haha!

Sarah Mohd Saleh said...

eh xpe2..saya suke laki yg hitam manis gituwww.auwwww.xpyh puteh2.mencik laki jembu.playboi.boya laut.ppffttt.

abghani said...

hitam npk manis..menawan

Fyqa said...

kahkahkah

untglah hitam smulajadi

;)

kura said...

@aslam.
eh? betul jugak kan teori kau bro? haha

kura said...

@wanie.
hahaha. thx la ye!

kura said...

@misfaziera.
pom boleyyyyy hahha

kura said...

@unimarks.
haa betul. sokong lah!

kura said...

@aimie.
dah try dah garnier! kulit muka lg berminyak. fuh,

haa terimaksih la ye. heheh

kura said...

@nadzirah.
xpe. ada can lg. usaha2! hahaha

kura said...

@nabihaha.
eh. aku mmg bersyukur ler. haha

kura said...

@senyum soya.
macho gila :)

kura said...

@ezzaty.
yeke? awww. hahaha

kura said...

@umie.
hahaha. nak nak? buat turotial lah umie? haha

kura said...

@budak hijau pendek.
oh yeke? boley la. dah puteh menawan kan. fuh!

kura said...

@sarah.
amboi. kutuk habis ni! hahaha

kura said...

@abghani.
eceh. sedapkan hati. haha

kura said...

@fyqa.
tahu tak hape! haha

SayeZahidahadi said...

lelaki tak tampan lah kalo berkulit putih adik kura. Nampak macam lelaki takot panas. Ikhlas dr hati. hik :)

IQ = Iez Qis said...

haha~~ suwit~~ putihkn kulit?

lelaki better gelap...bru macho bro~~haha!

AliaJustea said...

losyen vasseline sama dengan alia ! kura amik eyh ! ish2 .. patut alia punya hilang .. grrr~

PULANGKAN !

i'm ezza haniza said...

kuraaaaaaaaaaa ;) nak nanges aku gelak kan kau ..eh! nanges lagii !

tak payah putih2 ..tak macho . aku suka kau sekarang .jom kawen ?eh ? okbai

Amna.Qadeeja said...

ittew suke laki kulit itam manis taw ! tp bf ittew kulit putih cam artis kpop bwahahaha eh? lupe plak single wakakaka kbai ;D

fadh leyanie said...

untuk putihkan muka..ko guna la bedak sejuk mak dara..bukan saja putih..muka ko pn boleh licin..haha

ina said...

hitam ke putih ke kita rakyat Malaysia maa.. ehh!

Finaz Jaafar said...

hitam tu sweet la..eh bukan hitam tapi gelap..wat kata bapak aku "babah tak hitam la,babah brown je " wee~

sleeping_maniac90 said...

ak dlu pun hitam.....giler... haha
tp skang da putih skit (at least xd org ejek ak hitam)..
*bangga*

farah izwani said...

haha. takde le itam mane ko tu.
itam manis. manis yo. keke.
takpayah jambu sesangat le.
rajin gak ko beli produk2 ni ek.

Run Away said...

lelaki tak perlu putih sgt...;d....nampak macho kan...;d

Ain Norainsyah said...

hahaha....kalau main kawen2, 2 bukan nakal la incik sapura! 2 gedik...:P

kura said...

@sayazahida.
oh yeke? Ehehehe. haha

kura said...

@IQ.
macho? sedappakn hati? hahah

kura said...

@alia.
haha. manada amik. beli woo haha

kura said...

@ezza.
haha. tak habis habis nangisnya!

kawen? jom! aww

kura said...

@amna.
amboi. untung la ada bf putih mcm kepop! hahah

kura said...

@fadh.
makdara? len mcm dah tu. hahaha

kura said...

@ina.
haha. yelaaaaaaaaa!

kura said...

@finaz.
hahaha. brown pun brown la! hahah

kura said...

@sleeping.
hahaha. geng geng!

kura said...

@farah.
haa lg sorang cuba sedappak hatiku! hahah.

erk. duit pt! heheh

kura said...

@run.
haha yelaaaaa.

kura said...

@ain.
alaaala. sama je. huahuaa

mizzkechique said...

klu putih sgt kang org kata cik ponnn pulak.. hahaha

.diannorhayati. said...

haha. adoooooooiiiiiiiiiiii :p

kan dian ckp kura comel. tak payah la nak putih putih da. hik >.<


tp mcm mcm produk eh ade?:p

dian pon tak pakai berbagai camtu. gudluck au. hehehe

ini aku? said...

putih macam kepop buat apa? aku pon pakai fair n lovely dulu. lovely nye aku dapat le fair nye tak tau kemana. kann.

milo said...

hahaha lawak2...tak ehsemm ah kepop. cam haremm..hihi.. :P

Sunah Sakura said...

hahahahhahah..budakkkkkkkkkkkk! adik akak pakai ape ntah...putih gak la..nanti la akak tanya dia, dia pakai ape ek... :p

Atiqah Wadiah said...

ahakss~hitam itu maness :)

EYFAalias said...

amboi pakai Fair&Lovely lah dia! ahahahahhahaa

Dynda said...

mase kecik2 comel dulu ko terlebih gula kot kuree.. sbb tu hyper aktif! haha

Dynda said...

eh, lg 1. kwn aku ckp, laki hitam la hensem! tp kau tak hitam pon kureeee muehehe

Nur Salsabilla said...

Eh! eh! nak putih cam aku lettew~

member aku suka laki hitam manis weh! nak? nak?

hahahaha. aww~

Hitam itu menawan. Putih itu rupawan. beli weh pantun aku ni. err eh!

kura said...

@mizkechique.
haa tp. nak puteh gak boleh? hahaha

kura said...

@dian.
ok. terimakasih la. hekhek

haa yela xda produk cenggitu -,,-

kura said...

@iniaku.
hahaha samalah kita. ntah kemana putihnya! haha

kura said...

@milo.
cam haremm? hahahaha. good!

kura said...

@sunah.
oh yeke? serius? ok. ok. bhtahu lah ye! hahah

kura said...

@atiqahwadiah.
yelaaa. ni yg nk hitam lg ni. eh. haha

kura said...

@eyfa.
biasa la kak. hahaha

kura said...

@dynda.
yeye je kau? kau mak aku ke pun? amboi............ haha

haa aku hitam ler. jgn nk perli yeee. hahah

kura said...

@salsabilla.
wah.. salsabilla puteh ye? heh.

oh eh? Ehehe. Ehehe. nak nak? huahua..

err. xda modal ler. haha

Eyra. said...

Haish pakai la Garnier for Men, nanti mesti hensem macam abang Fahrin. Eyyekk!

Mya said...

xputeh xpa janji hati baik =)

Along^Nurul said...

wahhh ...sy pon x guna semua tu.... coz kulit sensetif just pkai bedak tepung ja..hohoho

Dynda said...

woi kure, itu fakta! heh

aku tak suka perli2 org ni.. hahahaha

haslinda said...

yang hitam itu manis... hehe...

try guna garnier for men... mane tau sesuai ngn kulit muka. nnt leh putih melepak mcm lisa surihani. hehe :)

kura said...

@eyra.
eee. saiko ikla je tu. dah try, tp taj jadi2 ponggg haha

kura said...

@mya.
haha. yela, lg 1 iklas kan. Eheh. haha

kura said...

@along.
Eleleleh. yela tuuu hahah

kura said...

@dynda.
yela dynda yelaaaa. yelaaaaaaaa! haha

kura said...

@haslinda.
hehe. hahaha

haa dah try, muka lg berminyak.. so skrg pakai vaseline tu je :0

Amirrah Zawani said...

fuyooo...
kalah ai tau.. siap losyen lagi :D

blog-tips-kurus said...

eeewwwww!! beauty conscious rupanya.. keep it up! hoho!

tiekahamran said...

pakai ALAISYAH ! suci dan murni :) grenti halal ;)

Mya said...

betul! kena ikhlas =)))

biskut chipmore said...

wah gitu nak putih.. ala.. jadi lah diri sendiri tu lbh baik

ZYASH said...

Cube try mkn b'white..memang cepat putih...bukan muka jer, tapi 1 badan tau...huhu

kura said...

@amirrah.
hahaha. biasalah kak mirra! haha

kura said...

@blog.
hahaha. yela!

kura said...

@tiekahamran.
series? ok. nnt beli. hahah

kura said...

@mya.
bagus. hahah

kura said...

@biskut.
haa betul. mmg nk jadi diri sendiri pun ni. hahah

kura said...

amboi. perli! haha

oreocheesecakes said...

lux....??? nice....:)

SuzaDin said...

awk sde lh hitam ngat pown ... dh cukup macho dh 2 ... hahhaa

p/s : puji2 nie nk gak duit raya hahaha XD

❤~Emma Abduh~❤ said...

haha..semoga anda menjumpai krim y sesuai utk memutihkan muka..=p

tiekahamran said...

siyess ! HAHAH .

wawa sajew~ said...

satu jew aq nak cakp.. HOI! LAPTOP AQ NGN KAW SAME!

kura said...

@oreo.
nice kan? puteh berseri la lepas ni hahah

kura said...

@suzadin.
-,,- puji nk duit raya? hempok kang. haha

kura said...

@emma.
haha.. terimakasih!

kura said...

@tieka.
:0

kura said...

@wawa.
sama je? tp content dlm mesti len hahah

Aimifiqa said...

nak putih? hihi. proud to be urself. maybe ade kelebihan tsendiri. hihi

syazu said...

hitam2 manis gituuu..untunglaa da ade shoutbox skrg..senang la aku nak memekak..

shazleenhairuddins said...

hetam comel ;)

IFA Athirah said...

ahaah..tu lg better.dri cerahkn kulit,baik carik awek yg nak kulit kurg cair.hehe

Allya Syahirah Riff said...

nak putih melepak juga. sapu kapur kat muka hari2 :D

Liyana Zahim said...

Hahahaha.. Gagah dok beli vaseline bagai.. Adoi lawop!

.m a c h y. said...

wahh! kura mmg bersungguh nmpk na putih bak tepung gomak. haha~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...