2011-08-26

Tutorial Main Meriam. Ko Hado?

Ko Hado? Ko Hado? Ko Hado?

fessofol// “menyampah benau den dongan pokataan Ko Hado tu.”- Pak Meon.

Siapa sini pernah main meriam? Bukan main dengan Cik Meriam tu,  (Amboir!) tp main meriam yg bunyi kebabom kebabom masa raya tu. Eh tak faham lg apa meriam tu? Meriam tu cannon, ok? Faham tak org ke’el? Ops. Haha..

Panjangnya mukadimah, dulu masa aku kecik-kecik comel lote aku dengan geng mmg suka main meriam masa bulan ramadhan. Sebab? Sebab main meriam mahupun mercun ni boleh mengeratkan hubungan silaturahim berbanding terawih kat surau. Eheh! Masa tu tak baligh lagi ottey.

Selepas hampir 4 tahun, semalam tetiba fell nk main meriam. So pergi reban ayam, cari-cari amik meriam dan bersihkannya dari tahi ayem. Meriam ni bapak aku yg buat utk aku masa kecik kecik dulu. Hehehe anak manjew. Pastu blablabla  pg pekan beli karbait.

Lepas sembahyang terawih, gua pun bersiap-siap untuk bermain dgn cik mariam. Eh.

Okey, mula-mula amik meriam.

Masukkan air sedikit, lebih kurang 5 sudu teh.

Then masukkan karbait seketul.

Biarkan selama 10 saat, lepas tu siot dengan pensiot. Faham? Kebabom!

Ah. Bajet je aku syok sendiri bercerita ni kan. Hahahaha.. tak apa! Jom tengok gambar jela.. Tulis panjang-panjang pun bukan korang baca, baca 3 baris pertama dgn 3baris terakhir je. Heh.


Photobucket
Taraaa! Gempak tak gempak tak? Kagum kan kagum kan?  

Sesudah kita main, kita kena buat Light Graviti jab. Tahu tak tandanya apa? Tu tandanya aku nak menunjuk-nunjuk je. Eh!   Macam shit kau berr. hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Comments
70 Comments

70 kata-kata dari anda:

EYFAalias said...

amboi main mariam pulak. main meriam xpe. ahahhaaha.

EYFAalias said...

wahh. siap ada light gravity lagi weh. ahhaaa. takut la nak main meriam, main bunga api je ah.

Aie Isa said...

power...power...

kalau ada gambo dari depan muncung meriam tu lagi power.

Aisyah Aina said...

aku takut nak main meriam..takut rentung nanti..haha

ekin alias said...

demn...smart giler doe...

Si Nuansa Eyqin said...

nan hado. tutorial kau tak menahan der.

bella lim said...

woo :OO kau ingat orang kl jahil sangat la tak tau meriam tu apa? HAHA. tapi tak pernah main je. aku ingat meriam tu besar? haha. -.- okaylah, aku noob. aku mengaku. siot tu apa? HAHAH

rerehalim said...

hoi.
siap ade tutorial.
polis tengok die ni!
*siren polis*

syasya said...

ouh2 mcm tu rupenye bile dh meletop!

Wadi AR said...

ape barang mercun kure. bom c4 baru taff.

Nur Salsabilla said...

Hahahahaha. Woiiii. Tak beragak plak api nye meriam kau tuhhh. Pergh, berasap-asap. Tapi memang semart ah. Meriam kau ni agak2 boleh dgr tak sampi kampung aku?

Muahaha

P/s: aku TAK SALAH KOMEN & EJA. heh
:P

MintChoc said...

baik2 main ngn Cik Meriam. Eh??
ade yg dapat percutian ekslusif kat hospital waktu raye kang

Nur Saina (AntooUngu) said...

takpe. tak syok sndiri, aku bce dr awl smpai habis oteeyyy. ops..hihi

Asyila Zainuddin said...

haha.. takut la nak main meriam ni..

i'm ezza haniza said...

hiokhiok..bleh kite kawen ?ehh...salah komen..demm demmit

fadh leyanie said...

fuhh..mmg gempak la kalau realiti boleh buat graviti camtu..kahkah..

Amirrah Zawani said...

repot kat mak..
dulu bukan p terawih tp p men meriam.. putus jari baru taw.. eh.. hahaa =p

Nur Salsabilla said...

eh, aku rasa aku dah komen dah kat entry ni. awat takdo kura-kura? sobss.
Takkan aku salah komen plak. kah kah ;)

miszfazierra said...

amboi , besonye meriam . takot den . hihik :D

Amna.Qadeeja said...

cantek benor meriam buluh tuh

err gua xpenah main meriam dan mungkin xkan main smpai ble2 eceh ;D

salam aidilfitri ;)

syazu said...

uyoo..gilak la..tak takut mati eh..haha..hati2 maen meriam..

Dynda said...

kura, lepas SIOT tu cepat2 nyorok lam cengkerang ye! huahaha

faten osman said...

aaa.. pernah main sekali je masa kecik2.. sebok ikot abang.. last2 terbakar kening sebab pergi letak muka dekat mulut meriam T^T

kura said...

@eyfa.
amboi sampai 2x drop komen :3 hahah

kura said...

@eyfa.
aku xnak cacat haha

kura said...

@aishahaina.
mana ada rentung dongg :#

kura said...

@ekin.
:0

kura said...

@sinuansa.
erk. maksodnya?

kura said...

@bellalim.
HAHAHAHAHAHAHA. terasew keww? haha..

siot tu mcm kau la. eh! haha

kura said...

@rerehalim.
mana da polis dlm internet :0

kura said...

@syasya.
haoh! mcm tu lerrr.

kura said...

@nursalsabilla.
sampai ke saim pom boley dengar salsabillaaaaa. hahah..

haa yela. xsalah eja -,,-

kura said...

@mintchoc.
hahahahaha moga2 xda :#

kura said...

@nursaina.
otteyyy. comel la klu mcm tu. hahah

kura said...

@asyila.
jgn takot la :0

kura said...

@ezza.
amboi kau. ni mmg betol2 slh komen ni. yuyuuuuuu.

kura said...

@fadh.
haa kalau realiti la kan. hahah

kura said...

@amirrah.
dah minta maaf kat mak dah. xpe heheh

kura said...

@nursalsabilla kali ke 2!
hahaha. cis. mkn ati aku baca.

aku jarang online bahh :0

kura said...

@miszfazierra.
jgn takot laaaaa :0

kura said...

@amna.
ni meriam besi la. haa.
ala, nnt main gak. Eheh.

slmt raya :3

kura said...

@syazu.
yeah. hati hatiii :0

kura said...

@dynda.
banyak la kau. poke kang.

kura said...

@fatenosman.
amboi penyibuk benar tu. hahah.
terbakar? hahahaha. ops. haha

bella lim said...

kenapa kau takde chatboxxx??? get one! susah nak cakap apa apa. :( update blog cepat!

kura said...

@bella.
xmo xmo. kitew xweti maen ctbox. Eheh! haha...

dya said...

canti tol pic..ohsem..

meaw said...

jom lawan meriam,muahahahhahha....kura,selamat hari raya,hehe.....

kura said...

@dya.
jgn nk ohsem sgt. hahah

kura said...

@meaw.
moh kome! haha..

selamat hari raya :3

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

Selamat Hari Raya :D semoga berbahagia..









jemput datang ke blog orang tak beraya ni :)

Sarah Mohd Saleh said...

hoiihh kagum glerrr tgk meriamm terbabom sane sini.nsb alhh aku pembenci mercun yg tegarrrr.so xte lahh aku nk juin ko.

Sunah Sakura said...

tak pernah main meriam...tak suka dengar diorang main..ggrrr...

kura said...

@tim.
alala. kenapa nya tak beraya? hekhek.

Selamat Hrai Raya :)

kura said...

@sarah.
oh yeke? terasa kitewww. heheh

kura said...

@sunah.
Humm. sy bersalah la ni? sobs.

Liyana Zahim said...

Jap aku jap gua.. Kahkahkah.. Eh sy pon dlu men meriam tuh tp wat lam tin milo.. Pehh.. Bunyi die monyet2 kat utan dgr pakat berhijrah ke hutan len.. Hahaha~

fara said...

Haiyaa, manyak suka lah pic cik meriam tuh :)

kura said...

@liyanazahim.
style. haha..

wo? series? hebat betul anda wo.. pakai tin milo pon best!

kura said...

@fara.
cik meriam ke cik mariam? Eheh! haha

WAHIDA ALIAS said...

SELAMAT HARI RAYA DAN MERDEKA JUGAK!


SEMOGA BERBAHAGIA DI HARI YG MULIA NI.

shazleenhairuddins said...

main ler meriam manyak2. t terbakoo leh jmpe misi kat wad tebakoo.kuikuikui ;p

kura said...

@wahida.
Selamat Meraya :0

kura said...

@shazleen.
jgn la doa bergituu. haha

Nur Salsabilla said...

hahaaha. aku baru perasan. sesungguhnya aku dah terkena badi ko! salah eja! hahahaa cisss kau ;)

CikGu Ma said...

selamat hari raya...cikgu follow kura2...lambat x jalan???hihi

kura said...

@nursalsabilla.
HAHAHAHHAHAHA. yes! haha

kura said...

@cikgu.
cepat lah! hahaha

Fyza Lovato said...

pergh cantek kot weh light gravity tuh.

urm, thanks la tunjuk kalau x aku xtawu rupa meriam tu mcm ne. hahhaha

kura said...

@fyza.
amboi. meriam pun tak taw yee :0

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...